wtorek, 4 października 2016

Samodzielne eksperymenty

Ciąg dalszy badania świata przez dzieci. W tym tygodniu na naszej daltońskiej tablicy pojawiło zadanie dotyczące badania rozpuszczalności w wodzie różnych substancji, które znajdują się w każdej kuchni: soli, cukru, mąki i kakao. Dzieci miały za zadanie samodzielnie zbadać, które proszki rozpuszczają się w wodzie.
Ochoczo zabrały się do pracy!

 
W trakcie okazało się, że pojawia się wiele pytań i pomysłów, które sprawdzali na bieżąco. "Czy jak się doda do wody z kakao jeszcze soli, to woda zrobi się jaśniejsza?", "Mąka sama się nie rozpuszcza, ale jak wymiesza się ją z solą lub cukrem - to czy się wtedy rozpuści?", "Dlaczego jak się wsypie dużo cukru, to nie chce się cały rozpuścić?".
Dzieci poznały pojęcie "zawiesina". Usłyszały też o roztworze nasyconym. Dyskutowały, wyciągały wnioski, dzieliły się ze sobą pytaniami i pomysłami na dalsze eksperymenty. 
Takie samodzielne badanie rozbudza ciekawość poznawczą i zachęca do dalszych poszukiwań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz