czwartek, 22 marca 2018

Jabłecznikowe współdziałanie


Kolejny etap międzynarodowego projektu kulinarnego, w jakim biorą udział Żaki, polegał na przygotowaniu instrukcji dla dzieci z innych krajów na temat tego, jak wykonać polski deser. Pyszne jabłka to wizytówka naszego kraju, więc starszaki upiekły jabłecznik. Taka instrukcja, wsparta zdjęciami z poszczególnych etapów, to jeden z tradycyjnych elementów pedagogiki daltońskiej.


Praca jak zawsze przebiegała w duchu pedagogiki Planu Daltońskiego, dzieci współpracowały ze sobą, pomagały sobie i wspierały się.

Dzieci miały okazję do wykazania się samodzielnością. Krojenie jabłek nie stanowi dla nich dużego problemu. Ciasto ugniatają jak zawodowi kucharze i nawet lubią dużo cynamonu ;). Zadanie rozwijało nie tylko umiejętności kulinarne, ale uczyło dzieci odmierzania składników i rozwijało ich sprawność manualną.

Ciasto wyszło pyszne, chodź było lekko chrupiące ;)

Zajęcia prowadziła p.Patrycja :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz